Mythes en onwaarheden: Heeft masturbatie invloed op erectiestoornissen?

Over masturbatie bestaan veel misleidingen: wie heeft niet in zijn jeugd te horen gekregen dat het beoefenen van deze “eenzame ondeugd” blindheid, kanker of impotentie veroorzaakt? 

Vanuit het Rome van orgieën van seks en losbandigheid in groepen of alleen, werd masturbatie beschouwd als een soort onnatuurlijke praktijk, die degene die zich ermee inliet tot het eeuwige vuur veroordeelde, en strafbaar was met een groot aantal kwalen en ziekten.

Al deze onwaarheden, het resultaat van puritanisme en het geloof uit vervlogen tijden, zijn gelukkig in de vuilnisbak van de vergetelheid beland. Tegenwoordig wordt onanisme niet alleen niet meer beschouwd als een beschamende gewoonte waarover niet wordt gesproken, maar wordt het door artsen ook als zeer aanbevelenswaardig beschouwd voor de seksuele gezondheid van mannen en vrouwen.

De gewoonte van masturbatie: geboren of gemaakt?

Het woord masturbatie komt van het Latijnse mans turbare, wat vertaald zoiets betekent als storen met de hand. Dit impliceert twee dingen: ten eerste dat het vanzelfsprekend was dat meisjes zich niet aan zelfbevrediging overgaven (in dat geval zou er een andere, soortgelijke term moeten zijn, zoals dedoturbatie), en ten tweede dat het beschouwd werd als een praktijk die eigen was aan het mannelijk geslacht en daarmee samenhangt.

Veroorzaakt masturbatie ziektes?

Tot niet al te vele jaren geleden werden kinderen vanaf de kansel van kerken, vanaf scholen of vanuit de schoot van het gezin bang gemaakt met de eindeloze lijst van ziekten die de gewoonte om te masturberen met zich meebracht: onder andere het risico op impotentie of erectiestoornissen. Al deze beweringen hebben geen enkele wetenschappelijke basis.

Masturbatie is synoniem met gezondheid

Gelukkig heeft de wetenschap het rechtgezet. Tegenwoordig wordt aangenomen dat de meeste diersoorten, zowel mannelijke als vrouwelijke, masturberen voor hun plezier en voor hun gezondheid.

Veroorzaakt masturbatie echt erectieproblemen?

Integendeel! Mannen, wees niet bang om met plezier “op het stuur te springen”, want behalve dat u zich amuseert, bewijst u uw lichaam een dienst van wereldformaat. In tegenstelling tot het achterhaalde geloof dat eenzaam genot impotentie veroorzaakt, is de realiteit diametraal tegenovergesteld.

Voordelen van masturbatie

Zowel mannen als vrouwen hebben behoefte aan een regelmatig orgasme. Hoe meer je de machines beweegt, hoe beter de seks met je partner, hoe meer bloed je hart pompt, hoe meer je hersenchemie toeneemt en… het helpt je in vorm te blijven!

Verbetert de stemming

Tijdens het orgasme komen onder meer serotonine en oxytocine vrij, die het welzijn en dus het optimisme verhogen.

Helpt bij het inslapen

Een andere stof die vrijkomt bij een masturberend orgasme is prolactine, dat je helpt ontspannen en een krachtige slaap opwekken is.

Pijp schoonmaken

Uit een studie aan een prestigieuze Australische universiteit is gebleken dat mannen die minstens 5 zaadlozingen per week hadden, een lager risico op prostaatkanker hadden. In die zin kan mastrubatie worden gezien als een soort reinigingssysteem dat achtergebleven sperma verwijdert, waardoor mogelijke kankerverwekkende stoffen vrijkomen. 

Plezier zonder risico op seksueel overdraagbare aandoeningen

Door met jezelf te oefenen, sluit je het risico op het oplopen van seksuele ziektes uit. Zo simpel is het.

Voorkomt voortijdige zaadlozing

Door vaak te trainen, leer je je zaadstroom onder controle te houden, en het tegen te houden tot het juiste moment. Dit zorgt voor betere prestaties in bed.

Masturbatie tegen voortijdige ejaculatie

Voortijdige ejaculatie treft mannen van alle leeftijden en onder alle omstandigheden. Helaas bestaat er nog steeds een soort “knevel” die mensen ervan weerhoudt erover te praten, als gevolg van vooroordelen en mythen over kwesties die met seks te maken hebben. Dit stilzwijgen belet ons het probleem tijdig aan te pakken en passende oplossingen te vinden.

Regelmatig masturberen helpt om het eigen lichaam beter te leren kennen, spieren en bewegingen onder controle te krijgen, het uithoudingsvermogen te vergroten en uiteindelijk beter voorbereid te zijn om bij volgende seksuele ontmoetingen optimaal te presteren. 

Masturbatie met z’n tweeën

Masturberen als een stel helpt je om elkaars behoeften en tijden beter te leren kennen. En het helpt je ook om bevredigd te worden als er geen tijd is voor geslachtsgemeenschap, maar je wel erg opgewonden bent.

Tenslotte nog een laatste advies: zet je complexen opzij, en geniet van masturbatie, alleen of in gezelschap. Veel plezier!

  • Auteur van het artikel

Stijn Verhagen
0
    0
    Uw Mandje
    Uw mandje is leegTerug naar Winkel